“Содом, смерть, ЛГБТ”: у Харкові невідомі залишили погрозу на стіні ком’юніті-центру

Дата: 18 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У Харкові на стіні ком’юніті-центру для ЛГБТ “Прайд-хаб” невідомі залишили напис із погрозами. 

Про це повідомили на сторінці ГО “ХЖО “Сфера”.

English belowВельмишановні колеги та колежанки!16 грудня 2019 року о 16:00 на фасаді будівлі ком'юніті-центру ЛГБТ+ та…

Gepostet von Sphere, Women Association am Dienstag, 17. Dezember 2019

Напис “Содом смерть ЛГБТ” працівниці центру виявили на стіні ввечері 16 грудня. Після цього вони надіслали до поліції заяву про злочин та фотографії обмальованої стіни. Активістки вважають, що інцидент спрямований на розпалювання ворожнечі за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, а зловмисники мають намір принизити гідність людей і залякати харківську та українську ЛГБТ+-спільноту.

“Це є кримінальним правопорушенням, відповідно до ст. 161 Кримінального Кодексу України, та ставить під загрозу життя, безпеку і здоров’я відвідувачів і відвідувачок, співробітниць і співробітників ком’юніті-центру та може спровокувати подальші активні дії з боку агресивно налаштованих угруповань”, – зазначили вони. 

Відомо, що “Прайд-хаб” у Харкові вже не перший рік стає об’єктом нападів ультраправих молодиків з угруповань “Традиція і порядок” та “Фрайкор”.  Так, наприклад, у травні цього року вони увірвалися на закритий захід, присвячений підготуванню до проведення Маршу рівності в місті. Також вони зірвали ЛГБТ-вечірку, де мали презентувати дружні до спільноти проєкти в Харкові, а ще раніше вибили вікна, закидали димовими шашками та розпилили газові балончики в ком’юніті-центрі під час дискусійного клубу. 

Лише за останній місяць, за словами активісток, вони зазнали три атаки з боку ультраправих, зокрема наприкінці листопада, коли молодики принесли до центру закривавлений хліб. Відповідальність за останній інцидент наразі не взяла на себе жодна з вищезгаданих організацій.

У ГО “Сфера” додали, що неодноразово зверталися до правоохоронців із заявами про дискримінацію, інциденти та злочини, проте жодних зрушень у цих справах не відбулося до цього часу.

Аби привернути увагу до подібних злочинів, активістки закликали небайдужих людей написати листа міністрові внутрішніх справ Арсену Авакову з вимогою належного розслідування кримінальних правопорушень, уже кваліфікованих за 161 ст. Кримінального кодексу України та/або таких, які містять мотив ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.

На інцидент у Харкові вже відреагували в “КиївПрайді”. Так, на сторінці організації у фейсбуку правозахисники вимагають від правоохоронців звертати увагу на проблеми ЛГБТ-українців не тільки під час видимих масштабних подій, а й протягом усього року і абсолютно у всіх випадках правопорушень.

“За вісім місяців 2019 року моніторинговою мережею Центру “Наш світ” було задокументовано 279 випадків дій на ґрунті гомофобії та трансфобії, дискримінації та інших порушень прав ЛГБТ+. І тільки 20 із них офіційно зафіксовано правоохоронними органами. Харків на третьому місці за кількістю випадків правопорушень на ґрунті ненависті”, – розповіли там.

Учора ввечері, 16 грудня 2019 року, на фасаді ком’юніті-центру ЛГБТ+ у Харкові з’явився напис «СОДОМ СМЕРТЬ ЛГБТ». Це…

Gepostet von KyivPride am Dienstag, 17. Dezember 2019

Як відомо, досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Останні дослідження показали, що лише 14% українців вважають, що суспільству слід прийняти гомосексуальність своїх співгромадян. Так само погано до ЛГБТ-людей ставляться в Росії. За словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що менш ніж 5% з них мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter