СБУ викрила угруповання неонацистів, очолюване громадянином Росії

Дата: 17 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Співробітники Служби безпеки України викрили та припинили діяльність неонацистського радикального осередку, який очолював громадянин Російської Федерації. За даними досудового слідства, учасники групи є послідовниками ідеології австралійського терориста Брентона Тарранта і Австралійський масовий убивця, що відкрив 15 березня 2019 року стрілянину в мечетях Крайстчерча, унаслідок якої він убив 51 мусульманина й ще 49 поранив. , який пропагував етнічний і культурний геноцид, закликав до терактів та масових убивств.

Про це повідомляє пресслужба органу. 

Фото, опубліковане пресслужбою СБУ

“Для популяризації своїх поглядів зловмисники займалися виготовленням та розповсюдженням екстремістської літератури. Заборонені видання та нацистську символіку вони друкували у власній підпільній типографії в Дарницькому районі столиці та в Харкові. Частину деструктивних матеріалів неонацисти отримували з Росії”, – йдеться в публікації.  

У ній додають, що літературу поширювали “на таємних зібраннях та під час тематичних вечірок”, а також через телеграм-канали та закриті спільноти в соціальних мережах із загальною аудиторією понад три тисячі осіб. 

Під час обшуків за адресами проживання організатора осередку та за місцями виготовлення поліграфії співробітники органу вилучили понад 300 примірників нацистських видань, прапори Третього рейху, зброю, набої, вибухові пристрої, комп’ютери, з яких адміністрували спільноти, та чеки на доставлення забороненої літератури з-за кордону. 

У повідомленні СБУ зазначають, що наразі триває досудове слідство за фактом підбурювання до вчинення терактів. Також вирішується питання щодо оголошення активним учасникам групи про підозри та притягнення до відповідальності інших представників осередку. 

СБУ не називає імені організатора осередку прихильників Тарранта, натомість розслідувач Bellingcat Христо Грозєв у твітері зауважив, що ймовірним лідером угруповання є росіянин Олександр Скачков. У своїх висновках журналіст посилається на тогорічне розслідування видання та телеграм-канал, дотичний до осередку, через який, зокрема, розповсюджували друкований маніфест терориста Брентона Тарранта “Велика заміна”. 

В одному з дописів цього каналу пишуть про обшуки та затримання “добровольців Скачкова та Леся Черняка і Підозрюваний у скоєнні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 115 КК України, – в умисному вбивстві трьох працівників ДАІ 2 березня 2014 року на блокпосту "Биківня".“, дають посилання на повідомлення СБУ та зазначають, що згадані особи “не мають стосунку до адміністрування пабліка”.  

У публікації також кажуть, що “після форматування та вжиття кількох додаткових застережних заходів, книжки далі продаватимуть”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter