Поліція має відреагувати на телеграм-канал “Вольєр”, де ультраправі вказують “мішені” для нападів – заява правозахисників

Дата: 04 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Низка правозахисних організацій звернулася до керівництва Головного управління Національної поліції з проханням надати належну правову оцінку діям праворадикалів, які розміщують персональні дані активістів у телеграм-каналі “Вольєр”. 

Про це йдеться у заяві, підписаній зокрема Центром прав людини ZMINA.

“Ми кваліфікуємо такі дії як загрозу основоположним правам і свободам – праву на приватність, свободі вираження поглядів, що в підсумку є намаганням монополізувати в суспільстві простір ідей через погрози і залякування всіх, хто поширює відмінні від ультраправих думки щодо організації держави і суспільства, – та як продовження вуличного терору”, – наголосили правозахисники у зверненні.   

28 лютого координатор проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич повідомив, що керівник організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко на прізвисько Сталкер без дозволу сфотографував його для розміщення у “Вольєрі”. У такий спосіб, за словами правозахисника, його занесли до списку потенційних мішеней для нападів праворадикалів і Згодом у коментарях під публікацією на сторінці Буткевича у фейсбуку Свинаренко написав, що інформацію щодо правозахисника нібито не публікували на ресурсі, тому він не є ціллю. .   

Це вже не вперше, коли правозахисників примусово ідентифікують та заносять до подібних списків. Зокрема, раніше в телеграм-каналі “Вольєр” з’явилася також інформація з персональними даними голови громадської організації “Інсайт” Олени Шевченко та керівника проєктів Конгресу національних громад України В’ячеслава Ліхачова, як і ще цілої низки активістів та активісток

Хоча в каналі зазначають, що “нікого не закликають до насильства”, риторика публікацій свідчить про інше: йдеться про “фізичний вплив”, зауваження про доцільність “ліквідації” чи “неліквідації” окремих людей. Публікують у каналі й відео, на яких переслідують та забризкують сльозогінним газом тих, чиї фотографії розміщено у “Вольєрі”.  

Підписанти звернення додають, що рішуче засуджують будь-які вияви нетолерантного ставлення, тиску і погроз та вважають неприпустимими такі дії представників ультраправих угруповань:

“Наявність подібних “списків ворогів” не лише становить небезпеку для людей, занесених до них, але і створює токсичну атмосферу в суспільстві, коли насильство є толерованим, постійно присутнім політичним інструментом, а обстоювання прав і свобод людини є небезпечною діяльністю”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter