Праворадикали закликали “гуртуватися” проти “КиївПрайду”

Дата: 16 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Українська праворадикальна організація “Традиція і порядок” та керівник організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко закликали “гуртуватися навколо консервативного руху” та “перейти в наступ проти ліворадикальних ініціатив”, зокрема організації “КиївПрайд”. 

Відповідні дописи опубліковано в телеграм-каналах “Традиція і порядок” та “Вольєр”.

Як пояснюють у публікації “ТіП”, подібні заклики спричинені зверненням громадської організації “КиївПрайд” до правоохоронців, у якому вона просить розслідувати напад представників “Традиції і порядку” на двох активісток, які в Києві відклеювали з паркану плакати з антиґендерною риторикою. “КиївПрайд” також звернувся до користувачів з проханням поскаржитися на гомофобні публікації та акаунт “Традиції і Порядку” в соцмережах.  

Скріншот з телеграм-каналу “Традиції і порядку”

У відповідь на це в телеграм-каналі “Традиції і порядку” звинуватили”КиївПрайд” у тому, що організація нібито хоче знищити український суверенітет, продемонструвавши зневажливе ставлення до української символіки, у “лобіюванні” Стамбульської конвенції тощо, та оголосили мобілізацію:

“Настав час гуртуватися навколо потужної консервативної організації, яка й надалі буде вести боротьбу за світле майбутнє нашої країни! Підтримуємо рух у битві проти мразєй і самі б’ємося”, – зазначили у двох окремих дописах.

Організація також закликала правоохоронні органи та Міністерство юстиції “взяти під контроль та “зняти з реєстрації антиукраїнські організації, які виступають проти сім’ї та української державності” і Зокрема, в дописах також згадали скандал з двома плакатами, які тримали учасники Маршу рівності – 2017, Make love, not civil war ("Кохайтеся, а не займайтеся громадянською війною") і "Смерть нації. Квір ворогам". Ще тоді Зорян Кісь, на той момент член правління організації, пояснював, що оргкомітет "КиївПрайду" не міг і не мав на меті контролювати чи вводити цензуру під час маршу та підкреслив, що оргкомітет не завжди поділяє ті гасла, які можна побачити під час ходи.

Відеозвернення проти “КиївПрайду” опублікував також Олексій Свинаренко, керівник організації “Національний спротив”. Зокрема, він сказав, що раніше правоохоронці охороняли проведення Маршу рівності і Традиційна правозахисна хода на підтримку рівних прав для ЛГБТ+, яку організовує ГО "КиївПрайд" наприкінці червня в межах Міжнародного прайд-тижня., про що в організаторів “була домовленість із посольством США”, та не дозволяли “патріотам розв’язати питання класичним методом”. 

“Проте, коли в Україні змінився посол США… прийшов більш-менш адекватний, ліволіберальні виродки не мають захисту. Так, їх ще захищатиме поліція, але такого, як було, не буде. Всі ці роки, поки вони прикривалися за спинами поліцейських, ми були невеличкою купкою, яка захищала традиційні українські цінності. Цього року маємо перейти в наступ, наш контрнаступ має змести всі ліворадикальні ініціативи, знищити їхні потуги перерости в організовану силу та маргіналізувати їх настільки, наскільки ми це можемо зробити”, каже Свинаренко у відео.  

В’ячеслав Ліхачов, дослідник ультраправих рухів, зазначає, що у своїх дописах Свинаренко й “Традиція і порядок” закликають до насильства “практично прямим текстом”:

“Характерно, що один з каналів поширення цих закликів – “Вольєр”, основним призначенням якого є збір персональної інформації ідеологічних опонентів ультраправих, включно з активістами, які захищають права ЛГБТ, для вчинення насильницьких дій”.
 
Крім того, на думку Ліхачова, Свинаренко і його соратники намагаються експлуатувати щораз більше суспільне роздратування стосовно поліції: “Не думаю, утім, що ці незграбні спроби осідлати суспільну хвилю і переспрямувати агресію на представників ЛГБТ-спільноти та правозахисників можуть бути успішні. На тлі консолідації активістської “вулиці” навколо справи Стерненка або протестів проти поліцейського насильства ці спроби виглядають несерйозно”.
 
У коментарі ZMINA Руслана Панухник, виконавча директорка “КиївПрайду” зазначила, що в організації також розцінюють публікації праворадикалів як погрози та залякування, але попри це “КиївПрайд” продовжуватиме роботу задля видимості ЛГБТ+ та захисту прав людини: 
 
“За майже десять років організації Маршів рівності й інших заходів у межах щорічного КиївПрайду та в міжпрайдівський період ми пережили як “Свободу”, так і “Правий сектор” з їхньою кривавою кашею, переживемо й “Традицію і порядок”. На жаль, хлопці й дівчата з праворадикальних організацій не можуть зрозуміти, що маргінесом, який вони так жваво використовують у своїй риториці, є вони самі, а їхні ідеї та агресивні дії підтримує все менше і менше людей в нашій країні”. 
 
Вона також додала, що наразі організація консультується з юристами щодо вищезазначених заяв та реагуватиме згідно із законодавством України. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter