Праворадикальна організація “Традиція і порядок” просить звільнити Омбудсмана 

Дата: 07 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Керівник праворадикальної організації “Традиція і порядок” Богдан Ходаковський подав до Верховної Ради скаргу на дії Уповноваженої з прав людини Людмили Денісової з проханням звільнити її з посади. Він вбачає, що Омбудсман порушила презумпцію невинуватості, завдала шкоди честі, гідності та діловій репутації представників угруповання, коли закликала правоохоронців розслідувати правопорушення, вчинені “Традицією і порядком”. 

Про це йдеться в дописі в телеграм-каналі організації. 

Фото: телеграм-канал “Традиції і порядку”
 
На початку жовтня на сайті офісу Омбудсмана опублікували відповідь на відкрите звернення правозахисників щодо порушення прав людини та, зокрема, вчинення насильницьких дій представниками “Традиції і порядку”.
 
У ній Уповноважена зазначила, що правоохоронці мають належно, з урахуванням мотиву нетерпимості, розслідувати ці злочини. Крім того, Денісова висловила занепокоєння тим, що представники організації систематично та переважно безкарно поширюють заклики проти окремих груп населення і вчиняють сплановані дискримінаційні дії.
 
Натомість “Традиція і порядок” вбачає, що Денісова порушила присягу, презумпцію невинуватості та поширила недостовірну інформацію, оскільки “не навела жодного вироку суду, яким було притягнуто до кримінальної відповідальності когось із організації, або випадків чи фактичних даних, які могли б свідчити про вчинення кимось з учасників будь-якого правопорушення”.
 
З огляду на це Ходаковський, крім скарги до ВР, також скерував заяву до Денісової з вимогою спростувати інформацію та публічно вибачитися. Планує очільник “Традиції і порядку” звернутися й з позовом до суду щодо захисту честі, гідності та ділової репутації.
 
Експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Андрій Кравчук прокоментував ZMINA скарги “Традиції і порядку”: 
 
“Презумпція невинуватості стосується учасників кримінального процесу. Оскільки Омбудсманка ним у цьому випадку не є, то вона тут узагалі ні до чого. Що стосується захисту честі та гідності в цивільному процесі, то презумпція невинуватості не поширюється на цивільні правовідносини”.
 
Стосовно судового позову він додав, що особисто порушень у діяльності Денісової не бачить: “Вона не називала членів “Традиції і порядку” злочинцями, а характеризувати їхні дії як “дискримінаційні”, а заклики як такі, що спрямовані “проти окремих груп населення”, – це оціночні судження, на які Омбудсман має повне право”.
 
Нагадаємо, що на початку вересня в Харкові тричі за тиждень атакували ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”. Як повідомили його співробітники, вони впізнали декого з нападників: це були представники місцевого осередку “Традиції і порядку”. Харківська поліція водночас не відкрила провадження за фактом нападів. Ще раніше представники “Традиції і порядку” зірвали акцію на підтримку ЛГБТ в Одесі: лупцювали людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, а також побилися з поліцейськими. Наразі відомо про відкриття провадження за фактом нападу на правоохоронця під час інциденту.
 
Представники “Традиції і порядку”, на думку адвокатів потерпілого, також причетні до нещодавнього нападу на сценариста та співведучого “Телебачення Торонто” Єгора Шатайла: десятеро молодиків повалили хлопця на землю та забризкали сльозогінним газом через жарт про “традиційну сім’ю”. 

Читайте також: “Традиція і порядок – праворадикальне угруповання, що активно перешкоджає заходам громадянського суспільства” – довідка ReportingRadicalism

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter