Польські націонал-радикали утворюють бригади “для оборони церков” від протестувальників

Дата: 02 Листопада 2020
A+ A- Підписатися
 
Про це повідомляє “Газета виборча”. 
 
Фото з твіттера @BartPrzec

У різних містах невідомі молодики також нападають на протестувальниць та протестувальників: розпилюють сльозогінний газ та б’ють.  

Ще 26 жовтня Роберт Банкевич, організатор Маршу незалежності, який збирає 11 листопада націоналістів з усієї країни, оголосив про створення “Національної гвардії” та закликав до оборони костелів. 

За день до цього він узяв участь в “обороні від жінок” церкви Святого Хреста у Варшаві. Тоді ЗМІ поширили фотографії протестувальниці, яку націоналісти витягли з храму, а коли відпустили, вона впала та вдарилася головою об бруківку. Потерпілу доставили до лікарні. У мережі також опублікували відео, на якому літню жінку тягнуть сходами церкви.   
Фото: Роберт Банкевич (без маски), Agencja Gazeta

Про створення “національних бригад” оголосив і праворадикальний рух “Національно-радикальний табір”.

Заявленою ​​метою “патрулів” є захист церкви від “небільшовицької революції” та “лівого нальоту на столицю” – так польські радикали називають протести жінок.

 
Національна гвардія міста Тарнобжег

Крім того, 27 жовтня голова провладної партії “Право і справедливість” Ярослав Качинський опублікував відеозвернення, у якому назвав протести проти заборони абортів “нападом на церкву”. Він також сказав, що учасники й організатори страйків є злочинцями, та закликав прихильників партії “відстояти патріотизм” і “захистити церкву”.   

Уже в середу угруповання націоналістів вийшли під стіни костелів Святого Хреста і Святого Олександра в столиці Польщі. 

Водночас цього ж вечора у Вроцлаві група із сорока молодиків напала на учасників та учасниць місцевого протесту. На одному з відео зафіксовано, як молодик у масці та одязі з гаслом одних із тамтешніх ультрасів “Ave Silesia” щодуху штовхає в спину дівчину. 

За повідомленнями ЗМІ, такі групи нападали на людей у ​​різних районах міста. В іншому місці акцію протесту жінок атакувала група з близько 80 націоналістів, які застосували сльозогінний газ. Усього поліція зафіксувала цього дня 180 інцидентів. 

30 серпня у Варшаві на стотисячній акції протесту також сталося кілька схожих випадків. Як повідомляє The Guardian із посиланням на кореспондента Observer, на центральній магістралі Єрусалимського проспекту близько десятка чоловіків, одягнених у чорне, вийшли з бічної вулиці та напали на кінець колони протестувальників. Одного з чоловіків жорстоко побили, водночас протестувальники застосували проти нападників сльозогінний газ. 

Пізніше польська поліція повідомила, що з 37 осіб, заарештованих того дня, 35 пов’язані з націоналістичними колами. Також поліція вилучила низку зброї, включно з кийками та ножами.

Нагадаємо, що 26 жовтня в Києві понад 30 активістів та активісток вийшли на акцію солідарності з польськими жінками, які вже кілька днів протестують через визнання в Польщі незаконними майже всіх абортів. Акція мала відбутися під стінами посольства Польщі. Однак перед її початком там вишикувалися представники праворадикального угруповання “Традиція і порядок” та руху “Всі разом”, які виступили на підтримку заборони абортів під гаслами “Ні – дітовбивству”, “Підтримуємо Дуду” тощо.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter