Після судової заборони на розповсюдження книжки про Стуса її наклад розкупили

Дата: 19 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Читачі викупили весь наклад книжки “Справа Василя Стуса” авторства Вахтанга Кіпіані, яку через згадування у ній голови “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука заборонили розповсюджувати. 

Про це повідомили на сторінці видавництва “Віват” у фейсбуку. 

Книгу "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані розкупили за лічені хвилини і у видавництві, і в решти дистриб'юторів. Ми…

Опубліковано Vivat Понеділок, 19 жовтня 2020 р.

Ще у вересні минулого року, коли Медведчук тільки подав до суду на автора книги, її продаж різко зріс. У видавництві повідомили, що поки рішення Дарницького районного суду Києва не набрало сили, друком має вийти ще один наклад. 

“Книгу “Справа Василя Стуса” Вахтанга Кіпіані розкупили за лічені хвилини і у видавництві, і в решти дистриб’юторів. Новий наклад орієнтовно чекаємо 2 листопада”, – написали видавці. 

Водночас сам Кіпіані написав, що збирається оскаржувати рішення суду. 

Нагадаємо, що напередодні суддя Дарницького районного суду Києва Марина Олександрівна Заставенко зобов’язала видалити з книги “Справа Василя Стуса” інформацію про Віктора Медведчука, який був адвокатом дисидента в часи СРСР, та заборонити розповсюджувати друкований тираж видання. Суд назвав недостовірною, зокрема, такі рядки про Медведчука: 

  • “розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук” (7 сторінка);
  • “є фактом, що наданого підтриманого держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук” (661 сторінка);
  • “чистка комуністичної системи адвокат Медведчук” (663 сторінка),
  • “Медведчук на суді визнав, що всі злочини, нібито вчинені його підзахисним, заслуговують на покарання” (664 сторінка);
  • “він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати” (664 сторінка);
  • “злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи” (664 сторінка).

Відомо, що Медведчук активно намагається приховати свою роль у справі Стуса, якого відправили у в’язницю за антирадянську діяльність. Так, у серпні минулого року адвокати політика вимагали видалити з фільму “Заборонений” про життя поета сцену процесу, де фігурував Медведчук.

Через згадку про справу Стуса Медведчук подав до суду й на видання “Букви”. Голові ОПЗЖ не сподобалося формулювання журналістів: “Медведчук під час судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter