Об’єднана єврейська община заявляє, що рівень антисемітизму в Україні не змінився

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Об’єднана єврейська община заявляє, що у 2020 році рівень антисемітизму в Україні не змінився. 

Про це йдеться у відповідному річному звіті ОЄОУ. 

Ілюстрація: обкладинка звіту

У звіті пишуть, що частка побутових випадків антисемітизму не виросла, навіть враховуючи напруженість у світі навколо пандемії COVID-19:

“Зокрема, попри поширення міфу про всесвітню єврейську змову та приписування євреям відповідальності за поширення коронавірусу, а також попри соціальну напругу навколо паломництва брацлавських хасидів, створену ексмером Умані з політичними мотивами. Хоча після провокаційних заяв мера спостерігалася тенденційність побутових випадків саме в липні”

Автори моніторингу додають, однак, що збільшилася кількість виявів антисемітизму в соціальних мережах. Крім того, у 2020 році сталося п’ять випадків фізичного насильства щодо євреїв: у Вінниці, Маріуполі, два в Умані й ще один під Бердянськом – в одному з випадків насильства в Умані нападника засудили

Загалом у 2020 році ОЄОУ зафіксувала 49 випадків прямого антисемітизму. До цього числа не ввійшли вияви антисемітизму в соціальних мережах.  

У звіті зазначають, що правоохоронці наразі охочіше реєструють кримінальні правопорушення щодо випадків антисемітизму:

“Однак зберігається тенденція з незаконною відмовою у відкритті кримінальних проваджень та припиненням розслідування без об’єктивних причин”. 

У коментарі ZMINA В’ячеслав Ліхачов, керівник Групи моніторингу прав національних меншин, зауважив, що вітає появу такого звіту, утім той має певні недоліки.  

Зокрема, експерт не розуміє, на підставі чого автори фіксують “тенденцію до збільшення антисемітських публікацій і коментарів у соціальних мережах”, якщо водночас від їхнього моніторингу вони відмовилися. 

“Суттєвою претензією до результатів звіту залишається методологія підрахунку кількості “прямих виявів антисемітизму”. Загальна кількість, яка виходить у результаті звалювання в одну купу інформації щодо актів вандалізму і прямого фізичного насильства з відомостями щодо написів на паркані чи стіні у вагоні електрички, повідомлень від студентки стосовно антисемітських жартів її однокурсників або навіть висловлювань з підслуханої на вулиці розмови, насправді мало про що може повідомити читачеві й, найімовірніше, введе в оману”, – вважає Ліхачов. 

Нагадаємо, що у 2020 році дослідники зафіксували збільшення злочинів на ґрунті антисемітизму, пов’язаних з насильством. Утім, загалом називають тезу щодо “значного зростання рівня антисемітизму в Україні” перебільшеною.  

Читайте також: “Антисемітизм в Україні: що відбувається насправді”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter