Діти з окупованих територій отримали першочергове право на зарахування до українських дитсадків

Дата: 10 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Діти внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з тимчасово окупованого Криму та ОРДЛО отримали право першочергового зараховування до дитячих садків.

Про це інформує пресслужба Мінреінтеграції з посиланням на урядову постанову №86

Відомство зауважує, що через російську агресію в Україні велика кількість переселенців зіткнулася з труднощами запису дитини в чергу для навчання в державних та комунальних закладах дошкільної освіти. Серед них є й одинокі матері з малолітніми дітьми, що значно ускладнює чи унеможливлює їхнє працевлаштування.

Міністерство повідомило, що 27 січня уряд ухвалив постанову № 86. Нею він затвердив Положення про заклад дошкільної освіти, що визначає основні засади роботи таких закладів, крім будинків дитини, дитячих будинків інтернатного типу. 

Повідомляється, що за ініціативи Мінреінтеграції до положення додали норму, яка дозволяє дітям з-поміж ВПО та дітям зі статусом постраждалих від воєнних дій і збройних конфліктів гарантовано зараховуватися до дитячих садочків державної та комунальної форм власності першочергово.

Станом на січень 2021 року в Україні – понад 1,4 мільйона ВПО. Як повідомило Мінсоцполітики виданню ZMINA, Із цієї кількостій ВПО обліковано 196 130 дітей. 186 739 неповнолітніх перемістилися із Донецької та Луганської областей, а 9 391 – із Автономної Республіки Крим та м. Севастопіль. 

Раніше низка правозахисних організацій дійшла висновку, що найнезахищенішими в російсько-українській війні лишаються діти. В Україні досі немає закону про соцзахист дітей, які отримали статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, і розроблення комплексної державної цільової програми їхньої реабілітації. 

Крім того, в держави немає єдиної державної системи обліку поранених та загиблих під час війни цивільних осіб. У місцевої влади – різна методологія ведення такого обліку, або ж він не ведеться взагалі. Інформація з різних джерел щодо кількості загиблих або поранених суттєво відрізняється.

Експерти наполягають, що достовірний та уніфікований офіційний облік постраждалих цивільних – необхідна умова формування адекватної та ефективної державної політики щодо цієї категорії громадян і наполягають на створенні відповідного державного реєстру. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter