Денісова закликала публічних осіб, ЗМІ та громадян уникати мови ворожнечі

Дата: 08 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала публічних осіб, ЗМІ та громадян уникати дискримінаційних висловлювань. Зокрема, як приклад мови ворожнечі вона навела слова патріарха Філарета про те, що ЛГБТ є “причиною поширення коронавірусу”. 

Про це йдеться в публікації на сторінці Офісу Омбудсмана у фейсбуку. 

?Під час моніторингу засобів масової інформації і соціальних мереж, а також опрацювання звернень окремих осіб та…

Опубліковано Офіс Омбудсмана України Вівторок, 7 квітня 2020 р.

 

“Уповноважена закликає публічних осіб не допускати поширення повідомлень, які містять ознаки дискримінації, засоби масової інформації – не публікувати матеріали, які є прикладом мови ворожнечі стосовно будь-якої категорії осіб, а громадян – бути толерантними один до одного та поважати права і свободи своїх співгромадян”, – зазначили в публікації.  

Денісова також наголосила, що висловлювання Філарета й публікація його слів багатьма ЗМІ, заслуговують окремої уваги, оскільки мова ворожнечі від публічних осіб є ще небезпечнішою та може бути трактована певними групами суспільства як заклик до вчинення дій прямої дискримінації. А отже, йдеться в повідомленні, призвести до поширення випадків насильства та утисків ЛГБТ й тих, хто їх підтримує.
 
“Уповноважений з повагою ставиться до конституційного права кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження свої поглядів і переконань, проте наголошує, що, відповідно до статті 68 Конституції України, обов’язком кожної людини є не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей”, – нагадала Омбудсманка.  
 
Раніше в інтерв’ю 4-му каналу експатріарх УПЦ КП Філарет сказав, що вважає поширення коронавірусу “покаранням за гомосексуалізм, насамперед одностатеві шлюби”. Згодом ЛГБТ-організація “Інсайт” заявила, що позиватиметься до Філарета, оскільки розцінює подібні висловлювання як неприпустимі в будь-який час, а поширення неправдивої, відверто дискримінаційної інформації публічною особою під час пандемії може спричинити хвилю насильства на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ-спільнот.
 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter